Onbeperkte bundels: Fair Use Policy

Heb je een bundel voor onbeperkt internet of onbeperkt bellen? Waarschijnlijk is er sprake van een Fair Use Policy. Benieuwd hoe dat werkt en wat er gebeurt op het moment dat je de limiet overschrijdt? Er is steeds vaker sprake van mobiele abonnementen met onbeperkte bundels, zowel voor internet MB’s als voor belminuten. Bel je vaak en sluit je daarom een abonnement af waarmee je onbeperkt kunt bellen? In de praktijk is er inderdaad sprake van een onbeperkt aantal belminuten, in de praktijk is er sprake van een Fair Use Policy. Dat betekent dat je geacht wordt ‘normaal’ gebruik te maken van je toestel, in vergelijking tot anderen. Wanneer er sprake is van een Fair Use Policy zal de provider bijhouden wat de gemiddelde persoon met een onbeperkt abonnement aan belminuten gebruikt. Afhankelijk van de provider krijg je een waarschuwing wanneer je 3 – 10x meer verbruikt dan het gemiddelde. In dat geval is er sprake van overmatig gebruik. Indien je het belgedrag aanpast en meer normale aantallen laat zien is er niets aan de hand. Blijf je veel meer bellen dan anderen of gebruik je veel MB’s? Dan bestaat de kans dat je op basis van de Fair Use Policy een voorstel voor een duurder abonnement krijgt, waarmee je de telefoon kunt blijven gebruiken zoals je dat nu doet. Zo heeft bijvoorbeeld telefoon provider Simpel een Fair Use Policy bij onbeperkt bellen & sms’en waar klanten zich dus aan dienen te houden.

Datalimiet voor internet

Houd er rekening mee dat de onbeperkte bundels met een Fair Use Policy gelden voor zowel de belminuten als de internet MB’s. Zit je heel de dag video’s te bekijken zonder dat je gebruik maakt van wifi of ben je veel op Instagram te vinden en lopen de MB’s daardoor hard op? Indien je zeer veel gebruik maakt van het mobiele internet bestaat de kans dat je op basis van de Fair Use Policy een waarschuwing krijgt. Pas na een paar waarschuwingen zal je een voorstel voor een duurder abonnement ontvangen, al is het natuurlijk van belang om hier net als de anderen op een nette manier mee om te gaan. Wanneer er sprake is van een onbeperkte bundel met een Fair Use Policy word je geacht de telefoon te gebruiken op de wijze zoals ook de meeste anderen dat doen.

Overschrijden van datalimiet

Is er sprake van een datalimiet, omdat je geen onbeperkte bundel hebt? Dan zal je over het algemeen merken dat je niet meer kunt bellen, dat de kosten flink oplopen of de snelheid van het internet flink naar beneden wordt bijgesteld. Dat zijn maatregelen die de provider neemt om te voorkomen dat een ieder onbeperkt van zijn of haar telefoon gebruik kan maken. Heb je wel een onbeperkte bundel en overschrijd je de limiet op basis van de Fair Use Policy? Ook dan is het mogelijk dat de snelheid wordt beperkt of je extra kosten dient te maken. Bekijk daarom de voorwaarden die gelden voor de onbeperkte bundels. Wanneer je een Fair Use Policy tegenkomt kun je er vanuit gaan dat je normaal gebruik dient te maken van je aansluiting, om niet alsnog tegen hogere kosten of andere gevolgen aan te lopen.